Galicyjska pieczeń huzarska

Składniki

  • 1-1,2 kg mięsa wołowego na pieczeń (np. ligawa)
  • 1/2 szklanki rosołu z kostki
  • 1 kromka czerstwego razowego chleba bez skórki
  • 2 cebule
  • 1 żółtko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki margaryny
  • 1-2 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek)
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek lub oregano

Przygotowanie

Mięso lekko rozbić, skropić sokiem z cy­tryny, natrzeć solą i pieprzem oraz majerankiem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut.

Skruszałe mięso obtoczyć w mące i obramienie ze wszystkich stron na tłusz­czu. Do brytfanny wlać pół szklanki wody, włożyć mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 45 minut.

Podczas pieczenia od czasu do czasu obracać mięso tak, aby piekło się równomiernie. Następnie wyjąć, lekko ostudzić i pokroić ostrym nożem na cienkie plastry, nie odcinając ich jednak do końca – powinny pozostać złą­czone, niczym strony książeczki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na pozostałej łyżce margaryny.

Dodać pokruszony chleb, dobrze wymieszać. Dodać surowe żółtko i doprawić do smaku solą i pieprzem, dob­rze wymieszać. Nadzienie wkładać w co drugie nacięcie i całość dobrze ścisnąć, ewentualnie można związać bawełnianą lub lnianą nitką.

Mięso ponownie ułożyć w brytfannie, podlać rosołem z kostki i wstawić do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.

Gotową pieczeń wyjąć na półmisek. Dwa plastry z nadzieniem w środku stano­wią jedną porcję.

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *