Składniki
- 1-1,2 kg mięsa wołowego na pieczeń (np. ligawa)
- 1/2 szklanki rosołu z kostki
- 1 kromka czerstwego razowego chleba bez skórki
- 2 cebule
- 1 żółtko
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki margaryny
- 1-2 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek)
- mąka
- sól
- pieprz
- suszony majeranek lub oregano
Przygotowanie
Mięso lekko rozbić, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem oraz majerankiem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Skruszałe mięso obtoczyć w mące i obramienie ze wszystkich stron na tłuszczu. Do brytfanny wlać pół szklanki wody, włożyć mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 45 minut.
Podczas pieczenia od czasu do czasu obracać mięso tak, aby piekło się równomiernie. Następnie wyjąć, lekko ostudzić i pokroić ostrym nożem na cienkie plastry, nie odcinając ich jednak do końca – powinny pozostać złączone, niczym strony książeczki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na pozostałej łyżce margaryny.
Dodać pokruszony chleb, dobrze wymieszać. Dodać surowe żółtko i doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Nadzienie wkładać w co drugie nacięcie i całość dobrze ścisnąć, ewentualnie można związać bawełnianą lub lnianą nitką.
Mięso ponownie ułożyć w brytfannie, podlać rosołem z kostki i wstawić do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Gotową pieczeń wyjąć na półmisek. Dwa plastry z nadzieniem w środku stanowią jedną porcję.