Składniki
Frykadelki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule (ok. 100 g)
- 1 jajko
- 1 bułeczka
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła łub margaryny (ok. 20 g)
Sałatka z ziemniaków:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g boczku wędzonego
- 2 cebule (ok. 100 g)
- 3 łyżki oleju
- 1/8 l rosołu
- 3 łyżki octu
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Frykadelki – Pokroić cebule w drobną kostkę.
Posiekać natkę pietruszki.
Sałatka z ziemniaków – Dokładnie wyszorować ziemniaki pod bieżącą zimną wodą i włożyć do garnka.
Ugotować ziemniaki w łupinach (mundurkach).
Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i trochę ostudzić.
Obierać z łupin najlepiej wtedy, kiedy są jeszcze gorące, wówczas łupiny łatwiej się ściąga.
Jeżeli sałatka ma być podawana na zimno, przyrządzanie rozpocząć kilka godzin wcześniej.