Frykadelki z sałatką z ziemniaków

Składniki

Frykadelki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule (ok. 100 g)
  • 1 jajko
  • 1 bułeczka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła łub margaryny (ok. 20 g)

Sałatka z ziemniaków:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 cebule (ok. 100 g)
  • 3 łyżki oleju
  • 1/8 l rosołu
  • 3 łyżki octu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Frykadelki – Pokroić cebule w drobną kostkę.

Posiekać natkę pietruszki.

Sałatka z ziemniaków – Dokładnie wyszorować ziemniaki pod bieżącą zimną wodą i włożyć do garnka.

Ugotować ziemniaki w łupinach (mundurkach).

Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i trochę ostudzić.

Obierać z łupin najlepiej wtedy, kiedy są jeszcze gorące, wówczas łupiny łatwiej się ściąga.

Jeżeli sałatka ma być podawana na zimno, przyrządzanie rozpocząć kilka godzin wcześniej.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *