Filet z piersi indyka w sosie czekoladowym

Składniki

  • filet z piersi indyka (ok. 1,5 kg)
  • 4 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • l łyżka soli

Sos:

  • 100 ml oleju
  • 50 dag pomidorów
  • 8 papryczek chili
  • l cebula
  • 10 ząbków czosnku
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 8 goździków
  • 10 dag orzeszków ziemnych
  • laska cynamonu
  • 10 dag migdałów
  • 5 dag rodzynków
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 dag ziarna sezamowego do posypania

Przygotowanie

Filet umyć i pokroić na 6-8 porcji. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać czosnek, cebulę i sól. Gotować, aż mięso będzie miękkie (około 1 godz.). Mięso wyjąć, a wywar odcedzić. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Papryczki chili przekroić, usunąć pestki i opłukać. Cebulę posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć chili 2 minuty, dodać cebulę i czosnek, podsmażyć 2 minuty. Wyjąć z patelni, a na oleju smażyć 5 minut migdały. Dodać orzeszki ziemne, goździki i cynamon. Smażyć jeszcze 3 minuty. Zmiksować z cebulą, pomidorami, chili, czosnkiem, rodzynkami i przyprawami.

Przygotować sos: w dużym garnku rozgrzać resztę oleju, dodać zmiksowane składniki, wymieszać i dusić 5 min. Mieszając, dodać cukier i czekoladę. Zagotować, wlać 1 l wywaru. Gotować pod przykryciem 20 minut. Doprawić solą. Do gotującego się sosu włożyć porcje indyka, przykryć i gotować 10 min. Podawać polane sosem i posypane sezamem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *