Składniki
- filet z piersi indyka (ok. 1,5 kg)
- 4 l wody
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- l łyżka soli
Sos:
- 100 ml oleju
- 50 dag pomidorów
- 8 papryczek chili
- l cebula
- 10 ząbków czosnku
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 8 goździków
- 10 dag orzeszków ziemnych
- laska cynamonu
- 10 dag migdałów
- 5 dag rodzynków
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 10 dag ziarna sezamowego do posypania
Przygotowanie
Filet umyć i pokroić na 6-8 porcji. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać czosnek, cebulę i sól. Gotować, aż mięso będzie miękkie (około 1 godz.). Mięso wyjąć, a wywar odcedzić. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Papryczki chili przekroić, usunąć pestki i opłukać. Cebulę posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć chili 2 minuty, dodać cebulę i czosnek, podsmażyć 2 minuty. Wyjąć z patelni, a na oleju smażyć 5 minut migdały. Dodać orzeszki ziemne, goździki i cynamon. Smażyć jeszcze 3 minuty. Zmiksować z cebulą, pomidorami, chili, czosnkiem, rodzynkami i przyprawami.
Przygotować sos: w dużym garnku rozgrzać resztę oleju, dodać zmiksowane składniki, wymieszać i dusić 5 min. Mieszając, dodać cukier i czekoladę. Zagotować, wlać 1 l wywaru. Gotować pod przykryciem 20 minut. Doprawić solą. Do gotującego się sosu włożyć porcje indyka, przykryć i gotować 10 min. Podawać polane sosem i posypane sezamem.