Składniki
- 3 filety z kaczki po ok. 30 dag
- 10 dag masła
- 8 renet
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 szalotki lub cebulki
- 1 łyżka octu winnego
- 1 szklanka cydru lub nie słodzonego soku jabłkowego
- 1 łyżka syropu
- klonowego lub miodu
- 1 limonka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka Maggi
- 1 gałązka rozmarynu
Przygotowanie
Limonkę obrać.
Skórkę włożyć na 2 minuty do wrzątku i pokroić w cienkie paseczki.
Jabłka obrać, cztery pokroić w ćwiartki, usunąć środki, pokroić w plastry.
Pozostałe utrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, dodać jajko, sól i pieprz.
Formować placuszki i smażyć na patelni na połowie masła z rozmarynem po 2 minuty z każdej strony.
Wytopiony tłuszcz usunąć z patelni.
Filety odwrócić i smażyć z drugiej strony 5 minut.
Dorzucić posiekane szalotki, obsmażyć.
Filety zdjąć, przykryć folią, na inny talerzyk przełożyć szalotkę.
Na drugiej połowie masła z rozmarynem obsmażyć plasterki jabłek.
Przełożyć je do kaczki.
Na patelnię wlać cydr, maggi, syrop klonowy, ocet winny i mąkę rozmieszaną w 2 łyżkach.