Filet z kaczki z jabłkami

Składniki

  • 3 filety z kaczki po ok. 30 dag
  • 10 dag masła
  • 8 renet
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 szalotki lub cebulki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 szklanka cydru lub nie słodzonego soku jabłkowego
  • 1 łyżka syropu
  • klonowego lub miodu
  • 1 limonka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka Maggi
  • 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie

Limonkę obrać.

Skórkę włożyć na 2 minuty do wrzątku i pokroić w cienkie paseczki.

Jabłka obrać, cztery pokroić w ćwiartki, usunąć środki, pokroić w plastry.

Pozostałe utrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, dodać jajko, sól i pieprz.

Formować placuszki i smażyć na patelni na połowie masła z rozmarynem po 2 minuty z każdej strony.

Wytopiony tłuszcz usunąć z patelni.

Filety odwrócić i smażyć z drugiej strony 5 minut.

Dorzucić posiekane szalotki, obsmażyć.

Filety zdjąć, przykryć folią, na inny talerzyk przełożyć szalotkę.

Na drugiej połowie masła z rozmarynem obsmażyć plasterki jabłek.

Przełożyć je do kaczki.

Na patelnię wlać cydr, maggi, syrop klonowy, ocet winny i mąkę rozmieszaną w 2 łyżkach.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *