Składniki
- 30 dag piersi z kurczaka
- 2 woreczki ryżu
- 1/2 kg drobnych pieczarek
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 1-2 ogórki kiszone
- 3/4 szklanki śmietanki
- 2 łyżki mąki pszennej
- natka pietruszki
- papryka mielona (ostra)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Filety z kurczaka umyć i ugotować w wodzie z kostką bulionową.
Pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć osuszyć, pokroić w talarki.
Cebule pokroić w kostkę i przesmazyć razem z pieczarkami na oleju.
Dołozyc papryki pokrojone w kosteczki, doprawic sola i pieprzemi smażyć do miękkosci.
Dodać pokrojony filet z kurczaka.
Wszystko razem wymieszać, dołożyć posiekane ogórki.
Wlać 1/2 szklanki bulionu, zagęścić mąką rozmieszaną w śmietance.
Zagotować.
Na sam koniec posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Podawać z ryżem ugotowanym do miękkości w osolonej wodzie.