Składniki
- 1 kg boczku wieprzowego
- 50 g tłuszczu kokosowego
- 4 cebule
- mąka ziemniaczana
- sól
- pieprz
Na farsz:
- 250 g wątróbki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1 żółtko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki oleju jadalnego
- sól
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie
Najpierw należy przygotować farsz: cebulę obrać i posiekać, jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić jabłko w kostkę.
Natkę pietruszki umyć, strząsnąć wodę i drobno posiekać.
Wątróbkę umyć i osuszyć, odkroić błonkę ostrym nożem, a wątróbkę pokroić w niezbyt drobną kostkę.
Na patelni z odrobiną oleju udusić na szklisto posiekaną cebulę na małym ogniu.
Potem dodać kawałeczki jabłka i posiekaną natkę, krótko poddusić i odstawić do wystudzenia.
W boczku naciąć kieszeń, skórę ponacinać we wzór rombów, po czym natrzeć mięso pieprzem i solą.
Kiedy mieszanina cebulowo-jabłkowa będzie wystudzona wymieszać ją z wątróbką.
Dodać żółtko i dodając po trochu tartej bułki, wyrabiać, aż powstanie ścisła masa.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i napełniać tą masą kieszeń w boczku.
Kieszeń zaszyć nitką, rozgrzać w brytfannie tłuszcz i piec mięso razem z obraną i drobno pokrojoną cebulą.
Zalać gorącą wodą i wstawić do piekarnika (skórą do dołu) nagrzanego do temperatury 200°C.
Po 30 minutach odwrócić boczek i piec jeszcze przez 40?45 minut, przy czym stale podlewać sosem z pieczenia.
Kiedy mięso będzie upieczone, wyjąć i pokroić w plastry.
Podawać na ogrzanym półmisku.
Sos z pieczenia zagotować z odrobiną wody, przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ziemniaczaną.
Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i majerankiem i podawać do mięsa oddzielnie.
Pasują z ziemniakami z wody i fasolką szparagową.