Faszerowany boczek wieprzowy

Składniki

  • 1 kg boczku wieprzowego
  • 50 g tłuszczu kokosowego
  • 4 cebule
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • pieprz

Na farsz:

  • 250 g wątróbki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1 żółtko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3  łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki oleju jadalnego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie

Najpierw należy przygotować farsz: cebulę obrać i posiekać, jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić jabłko w kostkę.

Natkę pietruszki umyć, strząsnąć wodę i drobno posiekać.

Wątróbkę umyć i osuszyć, odkroić błonkę ostrym nożem, a wątróbkę pokroić w niezbyt drobną kostkę.

Na patelni z odrobiną oleju udusić na szklisto posiekaną cebulę na małym ogniu.

Potem dodać kawałeczki jabłka i posiekaną natkę, krótko poddusić i odstawić do wystudzenia.

W boczku naciąć kieszeń, skórę ponacinać we wzór rombów, po czym natrzeć mięso pieprzem i solą.

Kiedy mieszanina cebulowo-jabłkowa będzie wystudzona wymieszać ją z wątróbką.

Dodać żółtko i dodając po trochu tartej bułki, wyrabiać, aż powstanie ścisła ma­sa.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i napełniać tą masą kieszeń w boczku.

Kieszeń zaszyć nitką, rozgrzać w brytfannie tłuszcz i piec mięso razem z obraną i drobno pokrojo­ną cebulą.

Zalać gorącą wodą i wstawić do piekarnika (skórą do dołu) nagrzane­go do temperatury 200°C.

Po 30 minu­tach odwrócić boczek i piec jeszcze przez 40?45 minut, przy czym stale podlewać sosem z pieczenia.

Kiedy mięso będzie upieczone, wyjąć i pokroić w plastry.

Podawać na ogrza­nym półmisku.

Sos z pieczenia zagotować z odrobiną wody, przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ziemniaczaną.

Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i majerankiem i podawać do mięsa oddzielnie.

Pasują z ziemniakami z wody i fasolką szparagową.


Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *