Faszerowane liście winogron

Składniki

  • 250 g liści winogron (w słonej zalewie)
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 3/8 l białego wina
  • 2 jajka
  • 2 małe cebule
  • 7 łyżek płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 6 łyżek wody
  • 4 łyżki ketchupu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru
  • sproszkowana papryka
  • oregano
  • szczypta soli
  • pieprz

Przygotowanie

Liście winogron wyjąć z zalewy i moczyć w wodzie około 45 minut.

W tym czasie wyrobić mielone mieszane mięso, 2 jajka, płatki owsiane, drobno posiekaną cebulę i 6 łyżek wody na ma­sę, którą doprawić przyprawami, solą, pieprzem i ketchupem pomidorowym.

Wyjąć liście winogron z wody i do­kładnie odsączyć.

Układać na stolnicy błyszczącą stroną po dwa liście tak, aby leżąc naprzeciwko, zachodziły na siebie po 1 cm.

Na środek liści kłaść trochę masy z mielonego mięsa.

Założyć boki i zwinąć liście w małe roladki.

Położyć do głębokiej patelni, zalać olejem i 1/8 l białego wina i smażyć pod przykryciem około 15 minut.

Następnie je odwrócić, znowu zalać 1/8 l białego wina i zosta­wić na 10 minut na małym ogniu.

Roladki wyjąć z patelni i postawić w cie­płym miejscu.

Ubić żółtka z pozostałym białym winem i wlać do patelni, jeszcze raz rozgrzać, ale już nie gotować.

Sos winny doprawić do smaku cukrem i polać nim faszerowane liście winogron.

Liście winogron smaczne są też na zimno.

Do tego można podać świeżą białą bułkę i tzadzyki (grecki sos jogurtowy).

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *