Składniki
- 250 g liści winogron (w słonej zalewie)
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 3/8 l białego wina
- 2 jajka
- 2 małe cebule
- 7 łyżek płatków owsianych (błyskawicznych)
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki ketchupu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru
- sproszkowana papryka
- oregano
- szczypta soli
- pieprz
Przygotowanie
Liście winogron wyjąć z zalewy i moczyć w wodzie około 45 minut.
W tym czasie wyrobić mielone mieszane mięso, 2 jajka, płatki owsiane, drobno posiekaną cebulę i 6 łyżek wody na masę, którą doprawić przyprawami, solą, pieprzem i ketchupem pomidorowym.
Wyjąć liście winogron z wody i dokładnie odsączyć.
Układać na stolnicy błyszczącą stroną po dwa liście tak, aby leżąc naprzeciwko, zachodziły na siebie po 1 cm.
Na środek liści kłaść trochę masy z mielonego mięsa.
Założyć boki i zwinąć liście w małe roladki.
Położyć do głębokiej patelni, zalać olejem i 1/8 l białego wina i smażyć pod przykryciem około 15 minut.
Następnie je odwrócić, znowu zalać 1/8 l białego wina i zostawić na 10 minut na małym ogniu.
Roladki wyjąć z patelni i postawić w ciepłym miejscu.
Ubić żółtka z pozostałym białym winem i wlać do patelni, jeszcze raz rozgrzać, ale już nie gotować.
Sos winny doprawić do smaku cukrem i polać nim faszerowane liście winogron.
Liście winogron smaczne są też na zimno.
Do tego można podać świeżą białą bułkę i tzadzyki (grecki sos jogurtowy).