Fasolka po poselsku

Składniki

  • 40-50 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 15 dag wędliny lub mięsa z pieczonego drobiu
  • 5 jajek
  • 1 spora cebula
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 kostki rosołowe lub 2 łyżeczki warzywnej przyprawy typu vegeta
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, estragon, tymianek)
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie

Fasolkę ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem pokruszonych kostek rosołowych,.

Dokładnie odcedzić.

Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu.

Do natłuszczonej formy do za­piekania wyłożyć połowę fasolki, na niej rozłożyć wędlinę z dodatkami, posypać posiekaną zieleniną i przykryć pozostałą fasolką.

Jajka ubić ze śmietaną i koncent­ratem.

Doprawić do smaku solą i pieprzem lub przyprawą warzywną.

Zalać fasolkę i wstawić do nagrzanego (180-200°C).

Za­piekać do chwili, gdy jajka się zetną.

Poda­wać z pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *