Składniki
- 40-50 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 15 dag wędliny lub mięsa z pieczonego drobiu
- 5 jajek
- 1 spora cebula
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 kostki rosołowe lub 2 łyżeczki warzywnej przyprawy typu vegeta
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, estragon, tymianek)
- sól
- pieprz
- tłuszcz do nasmarowania formy
Przygotowanie
Fasolkę ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem pokruszonych kostek rosołowych,.
Dokładnie odcedzić.
Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu.
Do natłuszczonej formy do zapiekania wyłożyć połowę fasolki, na niej rozłożyć wędlinę z dodatkami, posypać posiekaną zieleniną i przykryć pozostałą fasolką.
Jajka ubić ze śmietaną i koncentratem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem lub przyprawą warzywną.
Zalać fasolkę i wstawić do nagrzanego (180-200°C).
Zapiekać do chwili, gdy jajka się zetną.
Podawać z pieczywem.