Składniki
- 1 puszka konserwowej białej fasoli
- 25 dag parówek lub kiełbasy
- 15 dag suszonych śliwek
- garść posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Suszone śliwki należy zalać niewielką ilością przegotowanej zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Ugotować w tej samej wodzie na małym ogniu i przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Parówki obrać z osłonek i zalać wrzątkiem i zagotować.
Ostudzić i pokroić w plasterki lub kostkę.
Fasolę odsączyć z zalewy.
Parówki i fasolę dodać do przecieru śliwkowego.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Zagotować na małym ogniu, stale mieszając.
Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Podawać ze świeżymi chrupiącymi bułeczkami (mogą być grahamki) lub z ciemnym litewskim chlebem.