Fasola po żmudzku

Składniki

  • 1 puszka konserwowej białej fasoli
  • 25 dag parówek lub kiełbasy
  • 15 dag suszonych śliwek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Suszone śliwki należy zalać niewielką ilością przegotowanej zimnej wody i odsta­wić do napęcznienia.

Ugotować w tej sa­mej wodzie na małym ogniu i przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Parówki obrać z osłonek i zalać wrzątkiem i zagotować.

Ostudzić i pokroić w plasterki lub kost­kę.

Fasolę odsączyć z zalewy.

Parówki i fasolę dodać do przecieru śliwkowego.

Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Zagotować na małym ogniu, stale mieszając.

Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

Podawać ze świeżymi chrupiącymi bułeczkami (mogą być grahamki) lub z ciemnym litewskim chlebem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *