Eskalopki z sarniny

Składniki

  • 650 g schabu z sarny
  • 50 ml miodu
  • 150 ml wódki
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 8 ziarenek jałowca
  • 3 liście laurowych
  • 3 goździki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 100 g chałki
  • szczypta majeranku
  • szczypta rozmarynu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

Przygotowanie

Marynata ? w rondlu rozgrzać miód (nadać mu płynną konsystencję, ale uważając by się nie skarmelizował), mieszać. Gdy tylko zrobi się rzadszy zgasić ogień i dodać wódkę, cały czas mieszać. Mięso włożyć do miski, zalać wódką (zostawiając kieliszek) z miodem i dorzucić rozgniecione ziarna jałowca, liście laurowe, goździki i zioła. Marynować około 48 godzin.
Chałkę zmiksować z nasionami pini (to utworzy na wierzchu mięsa chrupiącą powłokę).
Mięso wyjąc z zalewy i pokroić w poprzek włókien, lekko skośnie. Każdy plaster rozgnieść dłonią, popieprzyć i posolić. Usmażyć na tłuszczu po 1 minucie z każdej strony. Na patelnię wlać kieliszek wódki podpalić (flambirowanie). Eskalopki wyjąć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i na każdy nałożyć troszkę chałki zmiksowanej z orzeszkami. Wstawić na krótko do piekarnika rozgrzanego do 220°C.
Na patelnie po smażeniu mięsa wlać czerwone wino i gotować żeby wszystko z dna odpadło. Z patelni przelać wszystko do rondla i dodać brusznicę i borówki, a następnie dolać bulion z dziczyzny i gotować aż owoce całkowicie się rozpadną a sos będzie jednolity.
Eskalopki podawać z plackami ziemniaczanymi i prawdziwkami podsmażonymi z cebulką polane sosem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *