Składniki
- 4 piersi kurczaka
- 3 jajka
- 185 ml (szklanka) oliwy z oliwek
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki odsączonych kaparów
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 60 g świeżej bazylii z łodygami
- sól
- pieprz
Do przybrania:
- 150 g rucoli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 cytryna
Przygotowanie
Ugotować 1 jajko na twardo (zacząć od zimnej wody, żeby nie pękło).
Można do wody wsypać sól, wtedy zagotuje się szybciej.
Zahartować ugotowane jajko pod zimną wodą i obrać je ze skorupki.
Zmiksować kapary, posiekaną bazylię z łodygami, jajko na twardo, musztardę i łyżkę stołową parmezanu.
Cały czas miksując, dodawać stopniowo 5 łyżek oliwy aż do otrzymania gęstego zielonego sosu.
Na każdej piersi kurczaka położyć folię i rozbić ją delikatnie tłuczkiem.
Posypać i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Roztrzepać 2 jajka w misce.
W drugiej miseczce wymieszać 1 łyżkę startego parmezanu z tartą bułką.
To będzie panierka dla kurczaka.
Wymoczyć piersi w jajku z każdej strony i obtoczyć je kilka razy w bułce z parmezanem.
Usmażyć eskalopki na reszcie niezbyt rozgrzanej oliwy z każdej strony na złoty kolor.
Przełożyć mięso na talerz.
Polać zielonym sosem.
Podawać z rucolą polaną octem balsamicznym i kawałkami cytryny.