Eskalopki z kurczaka

Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  • 3 jajka
  • 185 ml (szklanka) oliwy z oliwek
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki odsączonych kaparów
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 60 g świeżej bazylii z łodygami
  • sól
  • pieprz

Do przybrania:

  • 150 g rucoli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Ugotować 1 jajko na twardo (zacząć od zimnej wody, żeby nie pękło).

Można do wody wsypać sól, wtedy zagotuje się szybciej.

Zahartować ugotowane jajko pod zimną wodą i obrać je ze skorupki.

Zmiksować kapary, posiekaną bazylię z łodygami, jajko na twardo, musztardę i łyżkę stołową parmezanu.

Cały czas miksując, dodawać stopniowo 5 łyżek oliwy aż do otrzymania gęstego zielonego sosu.

Na każdej piersi kurczaka położyć folię i rozbić ją delikatnie tłuczkiem.

Posypać i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Roztrzepać 2 jajka w misce.

W drugiej miseczce wymieszać 1 łyżkę startego parmezanu z tartą bułką.

To będzie panierka dla kurczaka.

Wymoczyć piersi w jajku z każdej strony i obtoczyć je kilka razy w bułce z parmezanem.

Usmażyć eskalopki na reszcie niezbyt rozgrzanej oliwy z każdej strony na złoty kolor.

Przełożyć mięso na talerz.

Polać zielonym sosem.

Podawać z rucolą polaną octem balsamicznym i kawałkami cytryny.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *