Duszona pierś z gęsi

Składniki

  • 1 pierś z gęsi
  • 70 g gęsiego smalcu
  • 1 kalarepa
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1 mała cebula
  • rosół
  • białe wino

Przygotowanie

Pierś gęsi umyć, osuszyć w ściereczce i posolić.

Włożyć do garnka i pod przykryciem dusić do miękkości na tłuszczu gęsim razem z posiekaną cebulą i warzywami pokrojonymi w drobne plasterki.

Polewać ją na przemian winem i rosołem, ostatni raz polać rosołem, a nie winem (zapach wina nie ulatnia się, a w przypadku tej potrawy, wino ma jedynie poprawić jej smak; pierś gęsi nie może pachnieć winem).

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *