Drobiowe udka po belgijsku

Składniki

  • 4 nieduże udka
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 6 plasterków boczku
  • 5 dkg rodzynek
  • 1 łyżka masła
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie

Rodzynki zalać piwem, dodać cukier i moczyć godzinę, osączyć.

W tym czasie przygotować udka kurczaków.

Ułożyć na żaroodpornym półmisku, skropić piwem i oliwą.

Dodać przyprawy, ułożyć w wolnych miejscach zwinięte w ruloniki paski boczku i cebulę pokrojoną na ćwiartki.

Przyprawić, rozłożyć na wierzchu kawałeczki masła i rodzynki.

Wstawić do piekarnika (250°C), piec 40 minut, polewać sosem i odwracać co jakiś czas na drugą stronę.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *