Składniki
Ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- łyżka smalcu
- łyżeczka soli
- 1/4 l wody
Nadzienie:
- 30 dag pieczarek
- filet z kurczaka
- duża cebula
- 30 dag czerwonej kapusty
- kukurydza konserwowa
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sos czosnkowy:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Do mąki dodajemy smalec i sól. Wyrabiamy, stopniowo dolewając wody, aż uzyska konsystencję ciasta makaronowego. Cienko wałkujemy i smażymy bez oleju na patelni o grubym dnie, aż naleśniki z obu stron zbrązowieją (ok. 30 sekund).
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki i cebulę smażymy na oleju oddzielnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Fileta z kurczaka myjemy, osączamy i wykrawamy tłuste części. Kroimy w drobną kostkę. Smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (możemy też drobno posiekać). Do jogurtu naturalnego dodajemy czosnek i zioła prowansalskie, dokładnie mieszamy.
Naleśniki smarujemy z jednej strony sosem czosnkowym, nakładamy pokrojoną na długie paski czerwoną kapustę, osączoną kukurydzę, cebulę, pieczarki i kawałki kurczaka. Naleśniki zwijamy i polewamy sosem czosnkowym.
Akurat miałem w domu wszystkie składniki i zrobiłem tortillę, bardzo smaczna, na pewno będę ją robić częściej. Polecam.