Domowa tortilla

Składniki

Ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • łyżka smalcu
  • łyżeczka soli
  • 1/4 l wody

Nadzienie:

  • 30 dag pieczarek
  • filet z kurczaka
  • duża cebula
  • 30 dag czerwonej kapusty
  • kukurydza konserwowa
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sos czosnkowy:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

Do mąki dodajemy smalec i sól. Wyrabiamy, stopniowo dolewając wody, aż uzyska konsystencję ciasta makaronowego. Cienko wałkujemy i smażymy bez oleju na patelni o grubym dnie, aż naleśniki z obu stron zbrązowieją (ok. 30 sekund).

Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki i cebulę smażymy na oleju oddzielnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Fileta z kurczaka myjemy, osączamy i wykrawamy tłuste części. Kroimy w drobną kostkę. Smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (możemy też drobno posiekać). Do jogurtu naturalnego dodajemy czosnek i zioła prowansalskie, dokładnie mieszamy.

Naleśniki smarujemy z jednej strony sosem czosnkowym, nakładamy pokrojoną na długie paski czerwoną kapustę, osączoną kukurydzę, cebulę, pieczarki i kawałki kurczaka. Naleśniki zwijamy i polewamy sosem czosnkowym.

1 Comment

  1. tommcio

    Akurat miałem w domu wszystkie składniki i zrobiłem tortillę, bardzo smaczna, na pewno będę ją robić częściej. Polecam.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *