Czosnkowa golonka

Składniki

  • 1 1/2 kg golonki (tylne z kością)
  • 4 liście laurowe
  • granulowany czosnek
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 7 ząbków czosnku
  • ok. 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Golonkę umyć i osuszyć (w razie potrzeby opalić nad ogniem lub oskrobać).

Obsypać solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.

Włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Do około 3 litrów wody dodać liście laurowe, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek.

Zagotować i do gotującej się wody z przyprawami włożyć golonko (woda powinna zakryć całe golonko).

Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 2 godzin, aż golonko będzie miękkie.

Następnie wyjąć z wody i ostudzić.

Wyluzować kości i wyjąć.

Związać nitką, osuszyć na ręczniku papierowym i obsypać granulowanym czosnkiem.

Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim golonko (patelnię należy przykryć pokrywką, bo może pryskać olej).

Rozciąć nitki.

Podawać na ciepło lub na zimno z musztardą i pieczywem.

2 Comments

  1. Cukerek

    Goloneczka bardzo smaczna, ale bardzo się potem odbija. To chyba przez czosnek. Jak jem kiełbasę, też mi się odbija i to chyba przez czosnek.

    Reply
    1. terra

      Dokładnie, mnie też się odbija zawsze jak jem coś z czosnkiem. Ale jak ktoś nie przepada za czosnkiem to lepiej nie robić tego dania. Znam jednak wiele osób, które nie wyobrażają sobie dania bez czosnku, wprost nie chce się w to wierzyć.

      Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *