Składniki
- 4 filety z kurczaka
- 5 łyżek oliwy
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka nasion kminku
- 1 i 1/2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki soli
- mieszanka przypraw: 3 ząbki czosnku miażdżymy i mieszamy z łyżeczką pieprzu Cayenne 2 łyżeczkami słodkiej papryki w proszku, 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry łyżeczką mielonego kardamonu i łyżeczką suszonego oregano
Przygotowanie
Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Obtoczyć w mieszance przypraw (zostawiając czubatą łyżeczkę do przyprawienia sosu) i odstawić pod przykryciem na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie usmażyć kurczaka na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, sól, resztę mieszanki przypraw, kminek i skórkę pomarańczową.
Wszystko dokładnie wymieszać i dusić razem jeszcze około 5 minut.
Tak przyrządzony kurczak najlepiej smakuje z ryżem.