Czerwony kurczak na ostro

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 5 łyżek oliwy
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka nasion kminku
  • 1 i 1/2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mieszanka przypraw: 3 ząbki czosnku miażdżymy i mieszamy z łyżeczką pieprzu Cayenne 2 łyżeczkami słodkiej papryki w proszku, 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry łyżeczką mielonego kardamonu i łyżeczką suszonego oregano

Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Obtoczyć w mieszance przypraw (zostawiając czubatą łyżeczkę do przyprawienia sosu) i odstawić pod przykryciem na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie usmażyć kurczaka na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, sól, resztę mieszanki przypraw, kminek i skórkę pomarańczową.

Wszystko dokładnie wymieszać i dusić razem jeszcze około 5 minut.

Tak przyrządzony kurczak najlepiej smakuje z ryżem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *