Składniki
- 1kg cynader
- 2 szklanki wywaru z jarzyn lub rosołu (może być z koncentratu)
- 50 dag cebuli (waga po obraniu przygotowaniu produktów)
- ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól
- ziarna czarnego pieprzu
- oliwa
Przygotowanie
Dokładnie oczyszczone nerki pokroić w plasterki, zalać wrzątkiem, trzymać przez 2 minuty na ogniu, odcedzić na sicie.
Przełożyć do garnka, ponownie zalać wrzątkiem, zagotować, trzymać przez 2 minuty na ogniu.
Ugotowane nerki odcedzić i ponownie wrzucić do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować przez 5-8 minut.
Kolejny raz odcedzić na sicie, przelać wrzątkiem i pozostawić do odsączenia.
Na tłuszczu zasmażyć posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, odsuwać na bok, wrzucić na tłuszcz odsączone cynaderki, całość zasmażyć, często mieszając, przez 3 minut.
Dorzucić przyprawy, podlać rosołem i dusić na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Nerki są gotowe, gdy mięso jest kruche, a cebula całkowicie rozprużona utworzy aromatyczny, gęsty sos.
Podawać z kaszą gryczaną na sypko i kiszonym ogórkiem.