Cynadry w sosie

Składniki

  • 1kg cynader
  • 2 szklanki wywaru z jarzyn lub rosołu (może być z koncentratu)
  • 50 dag cebuli (waga po obraniu przygotowaniu produktów)
  • ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól
  • ziarna czarnego pieprzu
  • oliwa

Przygotowanie

Dokładnie oczyszczone nerki pokroić w plasterki, zalać wrzątkiem, trzymać przez 2 minuty na ogniu, odcedzić na sicie.

Przełożyć do garnka, ponownie zalać wrzątkiem, zagotować, trzymać przez 2 minuty na ogniu.

Ugotowane nerki odcedzić i ponownie wrzu­cić do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować przez 5-8 minut.

Kolejny raz odcedzić na sicie, przelać wrzątkiem i pozostawić do odsączenia.

Na tłuszczu zasmażyć posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, odsuwać na bok, wrzucić na tłuszcz odsączone cynaderki, całość zasmażyć, często mieszając, przez 3 minut.

Dorzucić przyprawy, podlać rosołem i dusić na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Nerki są gotowe, gdy mięso jest kruche, a cebula całkowicie rozprużona utworzy aromatyczny, gęsty sos.

Podawać z ka­szą gryczaną na sypko i kiszonym ogórkiem.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *