Składniki
- 6 nerek wieprzowych
- pęczek dymki
- 2 łyżki oleju
- po 2 łyżki sosu sojowego i soku z cytryny
- łyżka posiekanego świeżego imbiru
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie
Umyte i oczyszczone z kanalików nerki zalać sporą ilością zimnej wody i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Odcedzić, przepłukać, pokroić na cienkie plasterki i jeszcze godzinę moczyć w świeżej zimnej wodzie. Wrzucić je na 2 minuty do wrzątku, osączyć, przestudzić i pokroić na półplasterki.
Do rozgrzanego na patelni oleju wsypać imbir, pokrojoną w piórka dymkę, pieprz cayenne i smażyć, mieszając, minutę. Dodać pokrojone nerki, podsmażyć (4-5 minut), przyprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Smażyć jeszcze 3-4 minuty, mieszając.
Podawać na gorąco, z ryżem lub z białym pieczywem i surówką, na przykład z kapusty pekińskiej.