Cynaderki po chińsku

Składniki

  • 6 nerek wieprzowych
  • pęczek dymki
  • 2 łyżki oleju
  • po 2 łyżki sosu sojowego i soku z cytryny
  • łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie

Umyte i oczyszczone z kanalików nerki zalać sporą ilością zimnej wody i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Odcedzić, przepłukać, pokroić na cienkie plasterki i jeszcze godzinę moczyć w świeżej zimnej wodzie. Wrzucić je na 2 minuty do wrzątku, osączyć, przestudzić i pokroić na półplasterki.

Do rozgrzanego na patelni oleju wsypać imbir, pokrojoną w piórka dymkę, pieprz cayenne i smażyć, mieszając, minutę. Dodać pokrojone nerki, podsmażyć (4-5 minut), przyprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Smażyć jeszcze 3-4 minuty, mieszając.

Podawać na gorąco, z ryżem lub z białym pieczywem i surówką, na przykład z kapusty pekińskiej.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *