Curry z kury z ryżem

Składniki

Curry z kury:

  • 1 ugotowana kura rosołowa (ok. 1,5 kg)
  • 50 g masła lub margaryny
  • 3 cebule (ok. 150 g)
  • 1 jabłko (ok. 150 g)
  • 2 łyżki mąki (ok. 20 g)
  • 3/4 l wody
  • 1 mała puszka moreli (ok. 220 g masy odcieku)
  • 1/4 l słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki przyprawy curry w proszku
  • sól

Ryż:

  • 200 g długoziarnistego ryżu
  • 1/2 l wody
  • sól

Przygotowanie

Dzień wcześniej ugotować kurę rosołową.

Zostawić na noc w rosole do ostudzenia.

Curry z kury – Przepołowić cebule i pokroić w półkrążki.

Jabłko rozdrobnić tuż przed obsmażeniem, żeby nie zbrązowiało.

Morele wyłożyć na sito do osączenia z soku (sok wykorzystać w innym celu).

Przyrządzanie ryżu rozpocząć na około 30 minut przed jedzeniem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *