Składniki
Curry z kury:
- 1 ugotowana kura rosołowa (ok. 1,5 kg)
- 50 g masła lub margaryny
- 3 cebule (ok. 150 g)
- 1 jabłko (ok. 150 g)
- 2 łyżki mąki (ok. 20 g)
- 3/4 l wody
- 1 mała puszka moreli (ok. 220 g masy odcieku)
- 1/4 l słodkiej śmietanki
- 3 łyżki przyprawy curry w proszku
- sól
Ryż:
- 200 g długoziarnistego ryżu
- 1/2 l wody
- sól
Przygotowanie
Dzień wcześniej ugotować kurę rosołową.
Zostawić na noc w rosole do ostudzenia.
Curry z kury – Przepołowić cebule i pokroić w półkrążki.
Jabłko rozdrobnić tuż przed obsmażeniem, żeby nie zbrązowiało.
Morele wyłożyć na sito do osączenia z soku (sok wykorzystać w innym celu).
Przyrządzanie ryżu rozpocząć na około 30 minut przed jedzeniem.