Składniki
- 3 łyżki oleju
- 125 g posiekanej wieprzowiny
- 125 g małych krewetek
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łodyga selera, drobno posiekana
- 2 łodygi trawy cytrynowej, drobno posiekane
- 1/4 szklanki drobno posiekanych grzybów shiitake
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki pokruszonych papryczek chili
- 3 szklanki ugotowanego, długoziarnistego ryżu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego (dostępne w japońskich lub orientalnych sklepach z artykułami spożywczymi)
- 1 szklanka groszku
- 2 ubite jajka
Przygotowanie
Olej rozgrzać w patelni wok, dodać wieprzowinę i dobrze usmażyć. Dodać krewetki, czosnek, cebulę, seler, trawę cytrynową i grzyby. Smażyć przez 5 minut.
Wmieszać sól, pieprz, papryczki chili i ryż. Smażyć dodatkowo 5 minut. Wmieszać sos sojowy, sos rybny, groszek i jajka. Dalej smażyć, tak długo aż jajka się zetną.
Com Chien