Cielęcina z pieczarkami

Składniki

  • 40 dag cielęciny
  • 25 dag pieczarek
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • zielenina
  • przyprawy
  • sól

Przygotowanie

Cielęcinę drobno posiekać, wyrobić z drobno pokrojoną cebulą i śmietaną, posolić.

Do głębokiego naczynia wlać 1 łyżkę oleju, włożyć cielęcinę, skropić 1 łyżka oleju i przykryć folią aluminiową.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec około 25 minut.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przepołowić i posolić.

Pieczarki oczyścić, wyciąć trzonki, kapelusze wypłukać, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, pokroić na „listki”.

Posolić i wymieszać z połową zieleniny.

Wyjąć naczynie z cielęciną i ułożyć na niej pieczarki, skrapiając pozostałym olejem.

Umieścić na tym jedną warstwą pomidory.

Wstawić z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia około 10 minut.

Po wyjęciu posypać pozostałą zieleniną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *