Składniki
- 40-45 dag cielęciny bez kości
- 8 średniej wielkości marchewek
- 1 płaska łyżeczka przyprawy typu ?Jarzynka”
- 1 cebula
- 1 szklanka suchego ryżu
- 1 łyżka masła
- korzeń pietruszki
- mielona papryka
- szczypta soli
- zielenina
- liście sałaty
Przygotowanie
Mięso sparzyć wrzątkiem na sicie, przełożyć do naczynia z ciepłą wodą z dodatkiem przyprawy ?Jarzynka”, dodać marchewki, pietruszkę i gotować do miękkości na średnim ogniu.
Wywar, który wyparuje podczas gotowania, uzupełnić wodą, by ilość płynu wynosiła 2 i 1/2 szklanki.
Na maśle podsmażyć najdrobniej posiekaną cebulę.
Gdy się zeszkli (nie dopuścić, by się zrumieniła), wsypać suchy ryż i, cały czas mieszając, zasmażyć.
Kiedy ryż wchłonie cały tłuszcz, dodać paprykę, wlać wywar z cielęciny i gotować na niewielkim ogniu, aż będzie miękki i sypki.
Do ugotowanego ryżu wrzucić pokrojoną w niewielką kostkę cielęcinę, składniki wymieszać.
Podawać na wygrzanych talerzach z ugotowanymi marchewkami, ułożonymi na liściach sałaty.
Całość obficie posypać zieleniną.