Cielęcina z marchewką

Składniki

  • 40-45 dag cielęciny bez kości
  • 8 średniej wielkości marchewek
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy typu ?Jarzynka”
  • 1 cebula
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 1 łyżka masła
  • korzeń pietruszki
  • mielona papryka
  • szczypta soli
  • zielenina
  • liście sałaty

Przygotowanie

Mięso sparzyć wrzątkiem na sicie, przełożyć do naczynia z ciepłą wodą z do­datkiem przyprawy ?Jarzynka”, dodać marchewki, pietruszkę i gotować do miękkości na średnim ogniu.

Wywar, który wyparuje podczas gotowania, uzu­pełnić wodą, by ilość płynu wynosi­ła 2 i 1/2 szklanki.

Na maśle podsmażyć najdrobniej po­siekaną cebulę.

Gdy się zeszkli (nie dopuścić, by się zrumieniła), wsypać suchy ryż i, cały czas mieszając, zasmażyć.

Kiedy ryż wchłonie cały tłuszcz, dodać paprykę, wlać wywar z cielęciny i gotować na niewielkim ogniu, aż będzie miękki i sypki.

Do ugotowanego ryżu wrzucić pokrojoną w niewielką kostkę cielęcinę, składni­ki wymieszać.

Podawać na wygrzanych talerzach z ugotowanymi marchewkami, ułożonymi na liściach sałaty.

Całość obficie posypać zieleniną.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *