Cielęcina siekana

Składniki

  • 50 dag cielęciny bez kości
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 2 kopiaste łyżki tartej bułki
  • 2 kopiaste łyżki pokrojonej, świeżej słoniny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • sok z cytryny
  • oliwa i masło (pół na pół)
  • sól

Przygotowanie

Tartą bułkę zalać letnim mlekiem, by napęczniała.

Na łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulę.

Pokrojo­ną w kostkę cielęcinę przepuścić przez maszynkę ra­zem ze słoniną i cebulą.

Do masy dodać tartą bułkę, jajko, białko, solimy, całość dokładnie wyrobić.

For­mować zgrabny wałek, ułożyć w wysmarowanej oli­wą brytfannie.

Wierzch i boki mięsa posmarować oliwą, wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 30 minut.

W czasie pieczenia potrawę polać wy­tworzonym sosem.

Zrumienione mięso wykładać na wygrzany półmisek.

Mleko połączyć z mą­ką, gdy nie będzie grudek, dodać śmietanę, zalać pozostałym spod pieczeni tłuszczem, sos gotować przez 2 minuty (by mąka straciła smak surowizny).

Gdy trzeba, doprawić do smaku so­lą i sokiem z cytryny.

Pieczeń podzielić na równe porcje, zalać gorącym sosem i podawać z ziemniakami puree i zasmażanymi buraczkami.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *