Składniki
- 800 g cielęciny bez kości
- 1 ostra papryczka
- 4 pomidory
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4-5 filetów anchois
- 1 kg ziemniaków
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- po 1 łyżce tymianku i rozmarynu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 12 oliwek bez pestek czarnych i zielonych
- sól
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie.
Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę oraz posiekaną papryczkę.
Smażyć około 10 minut.
Wlać wino, delikatnie zamieszać, zagotować i zmniejszyć ogień.
Następnie dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i pozostałe składniki prócz ziemniaków.
Wlać 1 szklankę wody i posolić do smaku.
Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 1 godzinę.
Obrane ziemniaki przekroić na 4 części i włożyć do mięsa.
Jeśli sosu jest za mało można dolać wody.
Dusić jeszcze około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Podawać z białym winem.