Cielęcina po prowansalsku

Składniki

  • 800 g cielęciny bez kości
  • 1 ostra papryczka
  • 4 pomidory
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4-5 filetów anchois
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • po 1 łyżce tymianku i rozmarynu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 12 oliwek bez pestek czarnych i zielonych
  • sól
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie.

Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę oraz posiekaną papryczkę.

Smażyć około 10 minut.

Wlać wino, delikatnie zamieszać, zagotować i zmniejszyć ogień.

Następnie dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i pozostałe składniki prócz ziemniaków.

Wlać 1 szklankę wody i posolić do smaku.

Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 1 godzinę.

Obrane ziemniaki przekroić na 4 części i włożyć do mięsa.

Jeśli sosu jest za mało można dolać wody.

Dusić jeszcze około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Podawać z białym winem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *