Składniki
- 1 kg cielęciny na pieczeń
- 1/2 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Farsz:
- 4 łyżki twarogu
- kilka suszonych fig
- 1/2 pęczka tymianku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
Mięso umyć, rozkroić wzdłuż na duży płat. Natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odłożyć na pół godziny. Figi umyć i pokroić w kosteczkę. Tymianek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Twaróg utrzeć na gładko z żółtkami i bułką tartą, dodać figi i tymianek. Wymieszać z pianą ubitą z białek.
Farsz twarogowy rozłożyć na cielęcinie, mięso złożyć, spiąć brzegi wykałaczkami lub mocno związać nicią bawełnianą. Piec około 2,5 godziny w temp. 175 st. Po 30 minutach pieczenia polać cielęcinę gorącym bulionem. Wyjąć, ostudzić, podawać pokrojoną w cienkie plastry.