Cielęcina faszerowana figami

Składniki

  • 1 kg cielęciny na pieczeń
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Farsz:

  • 4 łyżki twarogu
  • kilka suszonych fig
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Mięso umyć, rozkroić wzdłuż na duży płat. Natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odłożyć na pół godziny. Figi umyć i pokroić w kosteczkę. Tymianek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

Twaróg utrzeć na gładko z żółtkami i bułką tartą, dodać figi i tymianek. Wymieszać z pianą ubitą z białek.

Farsz twarogowy rozłożyć na cielęcinie, mięso złożyć, spiąć brzegi wykałaczkami lub mocno związać nicią bawełnianą. Piec około 2,5 godziny w temp. 175 st. Po 30 minutach pieczenia polać cielęcinę gorącym bulionem. Wyjąć, ostudzić, podawać pokrojoną w cienkie plastry.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *