Składniki
- 750 g cielęciny
- 500 g ziemniaków
- 1 l rosołu
- 75 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- pęczek włoszczyzny
- pieprz czarny mielony
- sól
Przygotowanie
Mięso oczyścić z błon, umyć i osuszyć.
Natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na oleju.
Włoszczyznę i cebulę pokroić.
Razem z rozmarynem dodać do mięsa i krótko podsmażyć.
Mięso z warzywami podlać rosołem i dusić pod przykryciem.
Kiedy będzie prawie miękkie pokroić na grube plastry.
Sos rozprowadzić rosołem albo wodą i przetrzeć przez sito.
Doprawić koncentratem pomidorowym i dodać pokrojone pieczarki.
Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody i zagęścić sos.
Do sosu włożyć plastry mięsa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować pod przykryciem do miękkości.