Cielęcina duszona z ziemniakami

Składniki

  • 750 g cielęciny
  • 500 g ziemniaków
  • 1 l rosołu
  • 75 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • pęczek włoszczyzny
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Przygotowanie

Mięso oczyścić z błon, umyć i osuszyć.

Natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na oleju.

Włoszczyznę i cebulę pokroić.

Razem z rozmarynem dodać do mięsa i krótko podsmażyć.

Mięso z warzywami podlać rosołem i dusić pod przykryciem.

Kiedy będzie prawie miękkie pokroić na grube plastry.

Sos rozprowadzić rosołem albo wodą i przetrzeć przez sito.

Doprawić koncentratem pomidorowym i dodać pokrojone pieczarki.

Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody i zagęścić sos.

Do sosu włożyć plastry mięsa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować pod przykryciem do miękkości.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *