Składniki
- 80 dag cielęciny, tzw. sznyclówki
- 1 szklanka śmietany kremowej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa i masło (pół na pół)
- sól
Przygotowanie
Mięso pokroić w poprzek włókien, formując 6 jednakowych plastrów, rozbić niezbyt mocno drewnianym tłuczkiem zwilżonym zimną wodą, nadając porcjom odpowiedni kształt.
Uformowane mięso delikatnie posolić, oprószyć mąką (nadmiar strząsnąć) i od razu smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Gotowe układać w szerokim rondlu, zalać lekko spienioną śmietaną i trzymać (przykryte) na najmniejszym ogniu przez 3-4 minuty.
Podawać na wygrzanych talerzach, obficie posypane zieleniną, z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub z grubym, domowym makaronem oraz zieloną sałatą skropioną sokiem z cytryny.