Cielęce zraziki

Składniki

  • 80 dag cielęciny, tzw. sznyclówki
  • 1 szklanka śmietany kremowej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa i masło (pół na pół)
  • sól

Przygotowanie

Mięso pokroić w poprzek włókien, formując 6 jednako­wych plastrów, rozbić niezbyt mocno drewnianym tłuczkiem zwilżonym zimną wodą, nadając por­cjom odpowiedni kształt.

Uformowane mięso delikatnie posolić, oprószyć mąką (nadmiar strząsnąć) i od razu smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

Gotowe układać w szerokim rondlu, zalać lekko spienioną śmietaną i trzymać (przykryte) na najmniej­szym ogniu przez 3-4 minuty.

Podawać na wygrzanych talerzach, obficie posypane zieleniną, z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub z grubym, domowym makaronem oraz zielo­ną sałatą skropioną sokiem z cytryny.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *