Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie szpinaku w liściach
- 2 laski kiełbasy
- 1 jogurt naturalny
- ser sałatkowo-kanapkowy
- 1/2 szklanki śmietany 22%
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Liście szpinaku wypłukać i zostawić na chwilę na sicie. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu. Szpinak posiekać i wrzucić na patelnię.
Dorzucić drobno pokrojony czosnek i smażyć na małym ogniu (pilnować, by szpinak nie ściemniał ponieważ wtedy będzie gorzki).
Jajko dokładnie wymieszać ze śmietaną i jogurtem. Następnie wlać to do szpinaku i smażyć do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i solą, a później odstawić do wystygnięcia.
Kiełbasę pokroić na półplasterki i podsmażyć ją przez chwilę.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat ułożyć odrobinę farszu ze szpinakiem, kawałki kiełbasy oraz kosteczkę sera. Złożyć je w trójkąt i umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika ustawionego na 200?C na około 15 minut.