Ciasto francuskie ze szpinakiem i kiełbasą

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie szpinaku w liściach
  • 2 laski kiełbasy
  • 1 jogurt naturalny
  • ser sałatkowo-kanapkowy
  • 1/2 szklanki śmietany 22%
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Liście szpinaku wypłukać i zostawić na chwilę na sicie. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu. Szpinak posiekać i wrzucić na patelnię.

Dorzucić drobno pokrojony czosnek i smażyć na małym ogniu (pilnować, by szpinak nie ściemniał ponieważ wtedy będzie gorzki).

Jajko dokładnie wymieszać ze śmietaną i jogurtem. Następnie wlać to do szpinaku i smażyć do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i solą, a później odstawić do wystygnięcia.

Kiełbasę pokroić na półplasterki i podsmażyć ją przez chwilę.

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat ułożyć odrobinę farszu ze szpinakiem, kawałki kiełbasy oraz kosteczkę sera. Złożyć je w trójkąt i umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika ustawionego na 200?C na około 15 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *