Składniki
- 8 czerstwych kajzerek
- 8 jajek
- 1 strąk czerwonej słodkiej papryki
- 1 mała puszka drobiowego pasztetu (wegetarianie mogą wykorzystać pasztet sojowy)
- 8 łyżek mleka
- 4 łyżeczki masła lub margaryny
- pieprz lub mielona ostra papryka
- sól
Przygotowanie
Z bułek ściąć same wierzchołki (należy je zachować) i ewentualnie wydrążyć miąższ.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i drobniutko pokroić w makaronik.
Każdą bułkę skropić mlekiem i posmarować pasztetem i włożyć na dno łyżeczkę pokrojonej papryki.
Do każdej bułki ostrożnie wbić jajko, posypać solą i pieprzem.
Na wierzchu położyć kilka wiórków zimnego masła i przykryć odkrojonym wieczkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220°C) na 5-10 minut, to jest do chwili, gdy jajka się zetną.