Bułeczki nieborowskie

Składniki

  • 8 czerstwych kajzerek
  • 8 jajek
  • 1 strąk czerwonej słodkiej papryki
  • 1 mała puszka drobiowego pasztetu (wegetarianie mogą wykorzystać pasztet sojowy)
  • 8 łyżek mleka
  • 4 łyżeczki masła lub margaryny
  • pieprz lub mielona ostra papryka
  • sól

Przygotowanie

Z bułek ściąć same wierzchołki (należy je zachować) i ewentualnie wydrążyć miąższ.

Paprykę oczyścić z gniazd na­siennych i drobniutko pokroić w makaro­nik.

Każdą bułkę skropić mlekiem i po­smarować pasztetem i włożyć na dno ły­żeczkę pokrojonej papryki.

Do każdej bułki ostrożnie wbić jajko, posypać solą i pieprzem.

Na wierzchu położyć kilka wiórków zimnego masła i przykryć odkrojonym wieczkiem.

Wstawić do nagrza­nego piekarnika (200-220°C) na 5-10 minut, to jest do chwili, gdy jajka się zetną.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *