Boczek zapiekany z ziemniakami II

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 50 dag chudego gotowanego wędzonego boczku lub bekonu
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • olej do naczynia

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry gru­bości 1 cm, zalać wrzącą wodą i gotować 8 minut.

Odcedzić.

Boczek pokroić w cienkie plasterki.

Naczynie do zapiekania wysmarować ole­jem, ułożyć ziemniaki, doprawić solą i pie­przem, na nich kłaść warstwę plasterków boczku, znów ziemniaki i ponownie boczek.

Ostatnią warstwą powinien być boczek.

Bu­lion warzywny wymieszać ze śmietaną, zalać zapiekankę.

Piec pod przykryciem około 30 minut w temperaturze do 180°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *