Boczek zapiekany z ziemniakami

Składniki

  • 50 dag chudego gotowanego wędzonego boczku lub bekonu
  • 1,5 kg ziemniaków
  • pół szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • pół szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • olej do wysmarowania naczynia

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry grubości 1 cm, zalać wrzącą wodą i gotować 8 minut. Odcedzić. Boczek pokroić w cienkie plasterki.

Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, ułożyć ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, na nich kłaść warstwę plasterków boczku, znów ziemniaki i ponownie boczek. Ostatnią warstwą powinien być boczek. Bulion warzywny wymieszać ze śmietaną, zalać zapiekankę. Piec pod przykryciem ok. 30 minut w temperaturze do 180°C.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *