Boczek pieczony faszerowany

Składniki

  • płat chudego, cienkiego, świeżego boczku (do 50 dag)
  • 2 duże cebule
  • 3 jajka
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 10 goździków
  • roztarty w dłoniach tymianek
  • olej do podsmażenia cebuli
  • sól
  • pieprz
  • mleko do moczenia grzybów

Przygotowanie

Namoczone 2 godziny wcześniej w wodzie z mlekiem (pół na pół) suszone grzyby ugotować do miękkości w płynie, w którym się moczyły.

Cebulę podsmażyć na oleju, aż się lekko zrumieni.

Wytarty wilgotną, skropioną octem ściereczką boczek na­trzeć solą wymieszaną z pieprzem i majerankiem, od­stawić w chłodne miejsce.

Miękkie grzyby odsączyć i wraz z podsmażoną cebulą przepuścić przez maszynkę lub rozbić w malakserze.

Dodać tartą bułkę, jajka, przyprawy, całość wyrobić na jednolitą masę.

Gdy będzie zbyt gęsta, dodać trochę wywaru z grzybów.

Farsz nałożyć równą warstwą na boczek, zwinąć, ułożyć na arkuszu folii aluminiowej, bardzo dokładnie za­winąć, tworząc zgrabny ?pakiecik”.

Wierzch naciąć ostrym nożem w zgrabną kratkę, w kilka miejsc, na przecięciu się kratek, wbić goździk.

Boczek ułożyć mocno ściśnięty w formie rolady w naczyniu do zapiekania, podlać niewielką ilością wody i włożyć do gorącego pie­karnika na godzinę lub nieco dłużej (czas zależy od grubości boczku).

Po wyjęciu z piekarnika po­zostawić w pakiecie do wychłodzenia.

Przed podaniem pokroić ostrym, cienkim nożem.

Ułożyć na półmisku (wcześniej usunąć goździki).

Przybrać zieleniną i krążkami pomidorów.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *