Składniki
- płat chudego, cienkiego, świeżego boczku (do 50 dag)
- 2 duże cebule
- 3 jajka
- 1 szklanka suszonych grzybów
- 1 szklanka tartej bułki
- 10 goździków
- roztarty w dłoniach tymianek
- olej do podsmażenia cebuli
- sól
- pieprz
- mleko do moczenia grzybów
Przygotowanie
Namoczone 2 godziny wcześniej w wodzie z mlekiem (pół na pół) suszone grzyby ugotować do miękkości w płynie, w którym się moczyły.
Cebulę podsmażyć na oleju, aż się lekko zrumieni.
Wytarty wilgotną, skropioną octem ściereczką boczek natrzeć solą wymieszaną z pieprzem i majerankiem, odstawić w chłodne miejsce.
Miękkie grzyby odsączyć i wraz z podsmażoną cebulą przepuścić przez maszynkę lub rozbić w malakserze.
Dodać tartą bułkę, jajka, przyprawy, całość wyrobić na jednolitą masę.
Gdy będzie zbyt gęsta, dodać trochę wywaru z grzybów.
Farsz nałożyć równą warstwą na boczek, zwinąć, ułożyć na arkuszu folii aluminiowej, bardzo dokładnie zawinąć, tworząc zgrabny ?pakiecik”.
Wierzch naciąć ostrym nożem w zgrabną kratkę, w kilka miejsc, na przecięciu się kratek, wbić goździk.
Boczek ułożyć mocno ściśnięty w formie rolady w naczyniu do zapiekania, podlać niewielką ilością wody i włożyć do gorącego piekarnika na godzinę lub nieco dłużej (czas zależy od grubości boczku).
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w pakiecie do wychłodzenia.
Przed podaniem pokroić ostrym, cienkim nożem.
Ułożyć na półmisku (wcześniej usunąć goździki).
Przybrać zieleniną i krążkami pomidorów.