Składniki
- 1,5 kg chudego boczku
- pieprz
- sól
Nadzienie:
- 200 g pieczarek
- 1 jajo
- 2 cebule
- łyżeczka margaryny
- 2,5 szklanki bulionu
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Po usunięciu kości boczek rozciąć na 2 płaty (nie do końca). Z wewnętrznej części boczku wyciąć część mięsa, pozostawiając ścianki o grubości 1-1,5 cm. Natrzeć boczek od wewnątrz solą i pieprzem i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce.
Przygotować farsz: wykrojoną część mięsa przepuścić przez maszynkę, dodać zrumienione na tłuszczu, drobno posiekane grzyby i cebulę, sól, pieprz. Wszystko starannie wymieszać. Następnie wewnętrzną część boczku posmarować roztrzepanym jajem i wypełnić przygotowanym farszem, oba płaty boczku złożyć, całość obwiązać szpagatem, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, piec w piekarniku ok. 90 minut, polewając rosołem. Boczek pokroić na porcje, zalać przecedzonym sosem powstałym w trakcie pieczenia, podawać z ziemniakami z wody i kwaszonym ogórkiem lub kapustą.