Bitki wołowe

Składniki

  • 50 dag mięsa wołowego bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1?2 suszone grzyby
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka smalcu lub margaryny (ewentualnie 3?4 łyżki śmietany)
  • 2?3 łyżki mąki

Przygotowanie

Mięso pokrajać w plastry, każdy dokładnie zbić, posypać solą, pieprzem, mąką. Na patelni rozgrzać olej, dodać smalec, a gdy tłuszcz zawrze, kłaść bitki i obsmażać na rumiano z obu stron. Następnie przełożyć je do rondla z zaszkloną w tłuszczu cebulą, podlać małą ilością wody, dodać namoczony grzyb i przykryć. Dusić, aż bitki będą miękkie. Można pod koniec duszenia wlać trochę śmietany.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *