Składniki
- 1 główka kapusty (ok. 1 kg)
- 2 kg ziemniaków
- 15 dag boczku
- 20 dag białej fasoli
- 10 dag słoniny
- kość od szynki
Przygotowanie
Fasolę namoczyć przez noc w 1 l zimnej wody.
Następnie gotować w tej samej wodzie fasolę, kość oraz boczek.
Gdy woda prawie się wygotuje, dolać trochę zimnej wody i ? kiedy znów się wygotuje wlać ponownie 3 l wody.
Gdy zacznie wrzeć, włożyć pokrojoną w kostkę słoninę i gotować na wolnym ogniu, a potem dodać ziemniaki pokrojone w 2-centymetrową kostkę i drobno poszatkowaną kapustę.
Posolić i gotować przez 1 godzinę.
Po zdjęciu z ognia wstawić do ciepłego piekarnika.
Potrawa powinna być kilkakrotnie odgrzewana, gdyż nabiera wówczas smaku.