Bigos galicyjski

Składniki

  • 1 główka kapusty (ok. 1 kg)
  • 2 kg ziemniaków
  • 15 dag boczku
  • 20 dag białej fasoli
  • 10 dag słoniny
  • kość od szynki

Przygotowanie

Fasolę namoczyć przez noc w 1 l zimnej wody.

Następnie gotować w tej samej wodzie fasolę, kość oraz boczek.

Gdy woda prawie się wygotuje, dolać trochę zimnej wody i ? kiedy znów się wygotuje wlać ponownie 3 l wody.

Gdy zacznie wrzeć, włożyć pokrojoną w kostkę słoninę i gotować na wolnym ogniu, a potem dodać ziemniaki pokrojone w 2-centymetrową kostkę i drobno poszatkowaną kapustę.

Posolić i gotować przez 1 godzinę.

Po zdjęciu z ognia wstawić do ciepłego piekarnika.

Potrawa powinna być kilkakrotnie odgrzewana, gdyż nabiera wówczas smaku.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *