Składniki
- 1,2 kg surowej białej kiełbasy
- 1 butelka (0,5 l) ciemnego piwa
- 0,5 l wody stołowej lub mineralnej niegazowanej
- 2 duże cebule
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 2 goździki
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z cytryny lub ocet winny
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie
Kiełbasę ułożyć na spodzie szerokiego rondla, zalać piwem wymieszanym pół na pół z wodą (stołową lub mineralną niegazowaną), na wierzchu położyć pokrojone w półplasterki cebule, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez 80 minut.
W czasie gotowania płyn z kiełbasą powinien tylko lekko ?mrugać”.
Gotową wyjąć na podgrzany półmisek.
Z masła i mąki przygotować rumianą zasmażkę, rozprowadzić przelanym przez sito wywarem z kiełbasy i doprawić do smaku.
Sosu powinno być sporo, o gęstej konsystencji, pięknym aromacie i brązowej barwie.
Porcje kiełbasy przełożyć do kokilek, zalać gorącym sosem.
Podawać gorące, zaraz po przygotowaniu lub po kilku godzinach, zapieczone w temp. 220°C.