Biała kiełbasa w sosie polskim

Składniki

  • 1,2 kg surowej białej kiełbasy
  • 1 butelka (0,5 l) ciemnego piwa
  • 0,5 l wody stołowej lub mineralnej niegazowanej
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 goździki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Kiełbasę ułożyć na spodzie szerokiego rondla, zalać piwem wymieszanym pół na pół z wodą (stołową lub mineralną niegazowaną), na wierzchu położyć pokro­jone w półplasterki cebule, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez 80 minut.

W czasie gotowania płyn z kiełbasą powinien tylko lekko ?mrugać”.

Gotową wyjąć na podgrzany półmisek.

Z masła i mąki przygotować rumianą zasmażkę, rozprowadzić przelanym przez sito wywa­rem z kiełbasy i doprawić do smaku.

Sosu powinno być sporo, o gęstej konsystencji, pięknym aromacie i brązowej barwie.

Porcje kiełbasy przełożyć do kokilek, zalać gorącym sosem.

Podawać gorące, zaraz po przygotowaniu lub po kilku godzinach, zapieczone w temp. 220°C.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *