Biała kiełbasa w piwie

Składniki

  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 1 szklanka piwa
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kiełbasę gotować przez 30 minut w piwie rozcieńczonym wodą.

Cebulę obrać, drobno pokroić i przysmażyć na odrobinie tłuszczu.

Z mąki i tłuszczu sporządzić lekko przyrumienioną zasmażkę,  którą rozcieńczyć 1/2 szklanki wywaru z gotującej się kiełbasy.

Sos doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem.

Kiełbasę pokroić na grubsze krążki i jeszcze przez kilkanaście minut gotować w sosie.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *