Biała kiełbasa po staropolsku

Składniki

  • 1kg surowej białej kiełbasy
  • 3 duże cebule
  • 1 duża łyżka świeżego smalcu (bez skwarek)
  • 2 łyżki oliwy
  • liście sałaty
  • kiszony ogórek lub plastry pomidora i młodej cukinii

Przygotowanie

Na spód szerokiego rondla położyć warstwę kiełbasy, zalać zimną wodą w takiej ilości, by przykrywała ją na centymetr, dodać smalec, oliwę i wolno ogrzewa­ć na średnim ogniu w odkrytym naczyniu.

Po odparowaniu wody przyrumienić kiełbasę na złocisty kolor, przykryć warstwą pokrojonych w piórka cebul i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż cebula nabierze lekko brunatnego koloru.

Usmażoną podzielić na równe porcje, układać na liściach sałaty, dekorować plasterkami ogórka lub pomidora i cukinii, posypać smażoną cebulą.

Podawać bardzo gorącą.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *