Składniki
- 1kg surowej białej kiełbasy
- 3 duże cebule
- 1 duża łyżka świeżego smalcu (bez skwarek)
- 2 łyżki oliwy
- liście sałaty
- kiszony ogórek lub plastry pomidora i młodej cukinii
Przygotowanie
Na spód szerokiego rondla położyć warstwę kiełbasy, zalać zimną wodą w takiej ilości, by przykrywała ją na centymetr, dodać smalec, oliwę i wolno ogrzewać na średnim ogniu w odkrytym naczyniu.
Po odparowaniu wody przyrumienić kiełbasę na złocisty kolor, przykryć warstwą pokrojonych w piórka cebul i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż cebula nabierze lekko brunatnego koloru.
Usmażoną podzielić na równe porcje, układać na liściach sałaty, dekorować plasterkami ogórka lub pomidora i cukinii, posypać smażoną cebulą.
Podawać bardzo gorącą.