Befsztyki z jagnięciny

Składniki

  • 4 befsztyki wykrojone z dorodnego kawałka jagnięciny
  • 8 niezbyt grubych plasterków bekonu lub wędzonego boczku
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 12 suszonych moreli
  • oliwa lub olej

Zaprawa:

  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Morele pokroić w cienkie paski, zalać winem i odstawić w chłod­ne miejsce.

Befsztyki lekko rozbić drewnianym tłuczkiem, posmarować z obu stron zaprawą, ułożyć, jeden na drugim, na płaskim talerzu, lekko docisnąć, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić ząbki czosnku i liść lau­rowy.

Gdy czosnek zacznie się mocno rumienić, usunąć go wraz z liściem lau­rowym, a na gorącym, aromatycznym tłuszczu obsmażyć befsztyki, rumieniąc z obu stron.

Usmażone przełożyć do naczynia do zapiekania, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu zrumienić plasterki bekonu i po 2 ułożyć na każdej porcji mię­sa, całość polać połową tłuszczu ze smażenia.

Na pozostały tłuszcz wlać wino wraz z morelami oraz sok z cytryny, zagotować, trzymać na ogniu przez 2 minuty.

Befsztyki zalać sosem, wstawić do nagrzanego piekarnika i trzymać w temp. 160°C przez 20-25 minut.

Podawać na wygrzanych talerzach z ziemniakami puree i zasmażonym, zielonym groszkiem.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *