Składniki
Befsztyk z polędwicy:
- 4 befsztyki z polędwicy po ok. 200g
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła (ok. 20 g)
- pieprz
- sól
Ziemniaki w folii:
- 4 duże ziemniaki po ok. 150 g
- 4 łyżeczki masła (ok. 40 g)
Pomidory po prowansalsku:
- 4 pomidory (ok. 400 g)
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 gałązka bazylii
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżeczki masła (ok. 40 g)
- sól
- pieprz
Na przybranie:
- natka pietruszki
- marynowany pieprz zielony
Przygotowanie
Przygotować 8 wystarczająco dużych kawałków folii aluminiowej do zawijania w nie ziemniaków i befsztyków.
Ziemniaki pieczone w folii – Ziemniaki dokładnie oczyścić pod bieżącą zimną wodą. Przyrządzenie rozpocząć mniej więcej godzinę przed jedzeniem.
Pomidory po prowansalsku – Pomidory starannie umyć.
Oberwać listki bazylii z gałązek. Dopiero przed samym przyrządzeniem drobno posiekać. Wtedy posiekać również natkę pietruszki. Za wcześnie posiekane zioła mogą obeschnąć.
Ząbek czosnku pokroić w drobniutką kostkę lub zmiażdżyć. Przyrządzenie rozpocząć na około 20 minut przed jedzeniem. Potem usmażyć befsztyki.