Befsztyk z ziemniakiem pieczonym w folii i pomidorem po prowansalsku

Składniki

Befsztyk z polędwicy:

  • 4 befsztyki z polędwicy po ok. 200g
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła (ok. 20 g)
  • pieprz
  • sól

Ziemniaki w folii:

  • 4 duże ziemniaki po ok. 150 g
  • 4 łyżeczki masła (ok. 40 g)

Pomidory po prowansalsku:

  • 4 pomidory (ok. 400 g)
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 gałązka bazylii
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżeczki masła (ok. 40 g)
  • sól
  • pieprz

Na przybranie:

  • natka pietruszki
  • marynowany pieprz zielony

Przygotowanie

Przygotować 8 wystarczająco dużych kawałków folii aluminiowej do zawijania w nie ziemniaków i befsztyków.

Ziemniaki pieczone w folii – Ziemniaki dokładnie oczyścić pod bieżącą zimną wodą. Przyrządzenie rozpocząć mniej więcej godzinę przed jedzeniem.

Pomidory po prowansalsku – Pomidory starannie umyć.

Oberwać listki bazylii z gałązek. Dopiero przed samym przyrządzeniem drobno posiekać. Wtedy posiekać również natkę pietruszki. Za wcześnie posiekane zioła mogą obeschnąć.

Ząbek czosnku pokroić w drobniutką kostkę lub zmiażdżyć. Przyrządzenie rozpocząć na około 20 minut przed jedzeniem. Potem usmażyć befsztyki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *