Befsztyk wiejski

Składniki

  • 60 dag wołowiny bez kości
  • żółtko
  • 4 łyżki oleju
  • pęczek młodej cebuli
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Mięso po usunięciu błon zemleć w maszynce. Dodać łyżkę oleju, żółtko, 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody, masę wyrobić, przyprawić tylko mielonym pieprzem. Rękami zwilżonymi w wodzie uformować 5 okrągłych befsztyków.

Tuż przed samym podaniem smażyć je na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony. Drobno pokrojoną młodą cebulę bardzo krótko smażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu befsztyków. Mięso i rozłożoną na nim cebulę osolić tylko po wierzchu, już na talerzu posypać obficie zieloną pietruszką.

Podawać z mizerią, zieloną sałatą lub zielonym groszkiem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *