Składniki
- 60 dag wołowiny bez kości
- żółtko
- 4 łyżki oleju
- pęczek młodej cebuli
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Mięso po usunięciu błon zemleć w maszynce. Dodać łyżkę oleju, żółtko, 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody, masę wyrobić, przyprawić tylko mielonym pieprzem. Rękami zwilżonymi w wodzie uformować 5 okrągłych befsztyków.
Tuż przed samym podaniem smażyć je na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony. Drobno pokrojoną młodą cebulę bardzo krótko smażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu befsztyków. Mięso i rozłożoną na nim cebulę osolić tylko po wierzchu, już na talerzu posypać obficie zieloną pietruszką.
Podawać z mizerią, zieloną sałatą lub zielonym groszkiem.