Befsztyk pieprzowy

Składniki

  • 40 dag polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • sól

Przygotowanie

Polędwicę pokroić w plastry grubości około 2 cm, lekko zbić trzonkiem noża, posypać obficie pieprzem, przyciskając lekko dłonią.

Odstawić na 10-15 minut, aby ?odpoczęły”.

Kłaść na rozgrzany olej, najlepiej na rowkowanej patelni.

Smażyć w zależności od gustu, jeśli ma być krwisty – po 1,5 minuty z każdej strony lub 2-2,5 min, jeśli ma być wysmażony.

Pod koniec posolić.

Podawać z ziemniakami z wody lub piure i zieloną sałatą z sosem winegret.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *