Bażant pieczony

Składniki

  • 1 bażant (ok. 15 kg)
  • 15 dag tłustego boczku
  • 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 150 g masła
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowanego bażanta bardzo dokładnie umyć, a następnie osuszyć.

Natrzeć solą, pieprzem i ziołami wewnątrz i na zewnątrz.

Pozostawić przykrytego ptaka na około godzinę w lodówce.

Boczek pokroić w cienkie plastry, obłożyć nimi tuszkę, równocześnie obwiązując nitką.

Polać winem.

Rozgrzać masło w brytfance, na nim ułożyć bażanta i wstawić do gorącego pieca (około 200°C) na około 45 minut.

Polać kilkakrotnie sosem.

Po wyjęciu z pieca zdjąć boczek i tuszkę ułożyć na półmisku przybranym zieleniną.

Podawać z sałatą, frytkami, borówkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *