Składniki
- 1 bażant (ok. 15 kg)
- 15 dag tłustego boczku
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 150 g masła
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Przygotowanego bażanta bardzo dokładnie umyć, a następnie osuszyć.
Natrzeć solą, pieprzem i ziołami wewnątrz i na zewnątrz.
Pozostawić przykrytego ptaka na około godzinę w lodówce.
Boczek pokroić w cienkie plastry, obłożyć nimi tuszkę, równocześnie obwiązując nitką.
Polać winem.
Rozgrzać masło w brytfance, na nim ułożyć bażanta i wstawić do gorącego pieca (około 200°C) na około 45 minut.
Polać kilkakrotnie sosem.
Po wyjęciu z pieca zdjąć boczek i tuszkę ułożyć na półmisku przybranym zieleniną.
Podawać z sałatą, frytkami, borówkami.