Składniki
- 1 bażant
- 15 dag wędzonego boczku lub słoniny wędzonej
- 1-2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej i ostrej
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 dag tłuszczu do smażenia
- sól
- pieprz
Zaprawa ziołowa:
- 2-3 ziarna jałowca
- kminek
- majeranek
- 1-2 szt. ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- przyprawy
Przygotowanie
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody.
Zioła przeznaczone na zaprawę zmiażdżyć w moździerzu.
Dobrze nimi natrzeć tuszkę i zawinąć ściśle w papier pergaminowy.
Włożyć do chłodnego miejsca (do +7°C) na 1 dzień.
Bażanta wypłukać i wytrzeć ściereczką.
Natrzeć solą i roztartym czosnkiem (pieprzem wówczas, kiedy nie będzie dodawana ostra papryka mielona) i pozostawić na 1 ? 2 godziny.
Bażanta obłożyć plasterkami boczku lub słoniny.
Włożyć do brytfanny i polać stopionym tłuszczem.
Piec, skrapiając wodą, później wytworzonym sosem.