Bażant na ostro

Składniki

  • 1 bażant
  • 15 dag wędzonego boczku lub słoniny wędzonej
  • 1-2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej i ostrej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 dag tłuszczu do smażenia
  • sól
  • pieprz

Zaprawa ziołowa:

  • 2-3 ziarna jałowca
  • kminek
  • majeranek
  • 1-2 szt. ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • przyprawy

Przygotowanie

Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody.

Zioła przeznaczone na zaprawę zmiażdżyć w moździerzu.

Dobrze nimi natrzeć tuszkę i zawinąć ściśle w papier pergaminowy.

Włożyć do chłodnego miejsca (do +7°C) na 1 dzień.

Bażanta wypłukać i wytrzeć ściereczką.

Natrzeć solą i roztartym czosnkiem (pieprzem wówczas, kiedy nie będzie dodawana ostra papryka mielona) i pozostawić na 1 ? 2 godziny.

Bażanta obłożyć plasterkami boczku lub słoniny.

Włożyć do brytfanny i polać stopionym tłuszczem.

Piec, skrapiając wodą, później wytworzonym sosem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *