Bawarska pieczeń w kapuście

Składniki

  • główka białej kapusty (około 1 kg)
  • osolona woda
  • 1 cebula
  • łyżeczka kminku
  • 60 g smalcu wieprzowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • bułeczka
  • 350 g mielonej wołowiny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g chudego boczku w plastrach

Przygotowanie

Usunąć z kapusty zwiędłe wierzchnie liście, wykroić głąb i włożyć kapustę na 15 minut do wrzącej osolonej wody. Zewnętrzne duże liście ostrożnie zdjąć z główki i odłożyć na bok. Resztę kapusty drobno pokroić.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgnieść w moździerzu kminek. Stopić w garnku smalec i udusić w nim do miękkości cebulę, kminek i pokrojoną kapustę. Przyprawić solą i pieprzem, nieco ostudzić.

Namoczyć bułeczkę w wodzie. Kilkoma z pozostawionych liści kapusty wyłożyć natłuszczony żaroodporny garnek albo podłużną natłuszczoną formę sufletową.

Mielone mięso połączyć z jajkami, dokładnie odciśniętą bułeczką, natką pietruszki i uduszoną kapustą. Przyprawić solą i pieprzem.

Masę mięsną wyłożyć na liście kapusty w formie, na mięsie ułożyć resztę liści, mocno docisnąć (w razie potrzeby związać) i obłożyć pieczeń plastrami boczku. Wsunąć formę na ruszt w piekarniku.

Temperatura pieczenia: 180-200°C. Czas pieczenia: ok. 60 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *