Składniki
- główka białej kapusty (około 1 kg)
- osolona woda
- 1 cebula
- łyżeczka kminku
- 60 g smalcu wieprzowego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- bułeczka
- 350 g mielonej wołowiny
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g chudego boczku w plastrach
Przygotowanie
Usunąć z kapusty zwiędłe wierzchnie liście, wykroić głąb i włożyć kapustę na 15 minut do wrzącej osolonej wody. Zewnętrzne duże liście ostrożnie zdjąć z główki i odłożyć na bok. Resztę kapusty drobno pokroić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgnieść w moździerzu kminek. Stopić w garnku smalec i udusić w nim do miękkości cebulę, kminek i pokrojoną kapustę. Przyprawić solą i pieprzem, nieco ostudzić.
Namoczyć bułeczkę w wodzie. Kilkoma z pozostawionych liści kapusty wyłożyć natłuszczony żaroodporny garnek albo podłużną natłuszczoną formę sufletową.
Mielone mięso połączyć z jajkami, dokładnie odciśniętą bułeczką, natką pietruszki i uduszoną kapustą. Przyprawić solą i pieprzem.
Masę mięsną wyłożyć na liście kapusty w formie, na mięsie ułożyć resztę liści, mocno docisnąć (w razie potrzeby związać) i obłożyć pieczeń plastrami boczku. Wsunąć formę na ruszt w piekarniku.
Temperatura pieczenia: 180-200°C. Czas pieczenia: ok. 60 minut.