Baranina duszona ze śmietaną

Składniki

  • 750 g mięsa z combra lub udźca
  • 250 ml śmietany
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 średni seler
  • 40 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 30 g słoniny
  • sól
  • pieprz

Marynata:

  • 250 ml octu 3%
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 8 jagód jałowca

Przygotowanie

Mięso oczyścić, opłukać, pobić pałką, przełożyć do niewielkiej miski.

Cebulę obrać i pokroić w plasterki.

Włożyć do octu przyprawy korzenne, zioła, dodać pokrojoną cebulę i zagotować.

Marynatę przestudzić, zalać nia mięso.

Odstawić w chlodne miejsce na 2-3 dni.

Mięso codziennie przewracać.

Jarzyny obrać, umyć i pokroić w plasterki.

Podobnie pokroić pozostałą cebulę.

Mięso wyjąć z marynaty, osączyć, osuszyć i natrzeć solą z pieprzem.

Roztopić w garnku pokrojoną w kostkę słoninę, przełożyć mięso, polać roztopionym masłem.

Smażyć do zrumienienia po 5-6 minut z każdej strony.

Dodać jarzyny i cebulę, polać kilkoma łyżkami marynaty i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny.

Co pewien czas dolewać marynaty i przewracać mięso.

Pod koniec duszenia mięso wyjąć i oprószyć mąką.

Sos przetrzeć przez sito, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać ze śmietaną i dusić razem z mięsem około 5 minut (uważać, by sos nie przywarł do dna naczynia).

Mięso przełożyć na półmisek, pokroić na porcje i polać sosem.

Podawać z ryżem i korniszonami lub duszoną rzepą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *