Składniki
- 750 g mięsa z combra lub udźca
- 250 ml śmietany
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 średni seler
- 40 g masła
- 1 łyżka mąki
- 30 g słoniny
- sól
- pieprz
Marynata:
- 250 ml octu 3%
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 8 jagód jałowca
Przygotowanie
Mięso oczyścić, opłukać, pobić pałką, przełożyć do niewielkiej miski.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Włożyć do octu przyprawy korzenne, zioła, dodać pokrojoną cebulę i zagotować.
Marynatę przestudzić, zalać nia mięso.
Odstawić w chlodne miejsce na 2-3 dni.
Mięso codziennie przewracać.
Jarzyny obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Podobnie pokroić pozostałą cebulę.
Mięso wyjąć z marynaty, osączyć, osuszyć i natrzeć solą z pieprzem.
Roztopić w garnku pokrojoną w kostkę słoninę, przełożyć mięso, polać roztopionym masłem.
Smażyć do zrumienienia po 5-6 minut z każdej strony.
Dodać jarzyny i cebulę, polać kilkoma łyżkami marynaty i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny.
Co pewien czas dolewać marynaty i przewracać mięso.
Pod koniec duszenia mięso wyjąć i oprószyć mąką.
Sos przetrzeć przez sito, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać ze śmietaną i dusić razem z mięsem około 5 minut (uważać, by sos nie przywarł do dna naczynia).
Mięso przełożyć na półmisek, pokroić na porcje i polać sosem.
Podawać z ryżem i korniszonami lub duszoną rzepą.