Składniki
- 750g baraniny
- 500g bakłażanów
- ząbek czosnku
- 1 l bulionu
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końce, pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 minut.
Mięso umyć i pokroić na kawałki.
Czosnek i cebule obrać, posiekać.
Pomidory umyć, pokroić na kawałki.
Bakłażany osuszyć na bibule.
Olej i masło rozgrzać na patelni, plastry bakłażanów obsmażyć z obu stron na rumiano.
Wyjąć, osączyć z tłuszczu na papierze.
Mięso obsmażyć na tym samym tłuszczu i przełożyć do rondla.
Cebule i czosnek podsmażyć na złoto, razem z pomidorami dodać do mięsa.
Przyprawić solą i pieprzem, wlać bulion, dusić pod przykryciem 30 minut.
Dołożyć bakłażany, dusić jeszcze przez 30 minut.