Baranina duszona z bakłażanami

Składniki

  • 750g baraniny
  • 500g bakłażanów
  • ząbek czosnku
  • 1 l bulionu
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końce, pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 minut.

Mięso umyć i pokroić na kawałki.

Czosnek i cebule obrać, posiekać.

Pomidory umyć, pokroić na kawałki.

Bakłażany osuszyć na bibule.

Olej i masło rozgrzać na patelni, plastry bakłażanów obsmażyć z obu stron na rumiano.

Wyjąć, osączyć z tłuszczu na papierze.

Mięso obsmażyć na tym samym tłuszczu i przełożyć do rondla.

Cebule i czosnek podsmażyć na złoto, razem z pomidorami dodać do mięsa.

Przyprawić solą i pieprzem, wlać bulion, dusić pod przykryciem 30 minut.

Dołożyć bakłażany, dusić jeszcze przez 30 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *