Zapiekanka żmudzka

Składniki

  • 1 kg marchewki
  • 1 puszka konserwowej fasoli
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • garść startego sera żółtego (parmezan, oscypek)
  • 1 szklanka śmietany
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • sól
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie

Marchew obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, zalać wodą, tak aby marchewka była przykryta i dodać tłuszcz i szczyptę przyprawy warzywnej, dusić do miękkości na małym ogniu. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Fasolę odsączyć z zalewy, wymieszać z uduszoną marchewką, dodać jajka i posiekaną zieleninę. Doprawić. Przełożyć do natłuszczonej formy, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) i piec około 45 minut. Podawać zapiekankę pokrojoną na porcje i polaną śmietaną.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *