Składniki
- 1 kg marchewki
- 1 puszka konserwowej fasoli
- 2 łyżki margaryny lub masła
- 2 jajka
- garść startego sera żółtego (parmezan, oscypek)
- 1 szklanka śmietany
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
- warzywna przyprawa typu vegeta
- sól
- tłuszcz do nasmarowania formy
Przygotowanie
Marchew obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, zalać wodą, tak aby marchewka była przykryta i dodać tłuszcz i szczyptę przyprawy warzywnej, dusić do miękkości na małym ogniu. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Fasolę odsączyć z zalewy, wymieszać z uduszoną marchewką, dodać jajka i posiekaną zieleninę. Doprawić. Przełożyć do natłuszczonej formy, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) i piec około 45 minut. Podawać zapiekankę pokrojoną na porcje i polaną śmietaną.