Zapiekanka z grzybami

Składniki

  • 1 kg różnych grzybów leśnych
  • 100 g posiekanej cebuli
  • 1 pęczek trybuli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 30 g margaryny
  • sól
  • pieprz

Na omlet ziemniaczany:

  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 20 g margaryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Najpierw umyć zioła, otrząsnąć z wody i posiekać – z wyjątkiem gałązki rozmarynu. Grzyby oczyścić jak zwykle i w zależności od wielkości pokroić je w cienkie plasterki, na połowy lub ćwiartki. Na patelni stopić margarynę i udusić w niej cebulę, potem dodać grzyby, posolić, domieszać zioła i dodać pieprz oraz gałązkę rozmarynu. Potrawę dusić delikatnie 15 minut.

W tym czasie obrać ziemniaki i grubo postrugać. Jajka roztrzepać i przyprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni smażyć ziemniaki na margarynie, zalać roztrzepanymi jajkami i na małym ogniu smażyć do momentu ścięcia się jajek.
Grzyby podawać razem z omletem na dużej patelni; udekorować ziołami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *