Składniki
- 1 kg różnych grzybów leśnych
- 100 g posiekanej cebuli
- 1 pęczek trybuli
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 gałązka rozmarynu
- 30 g margaryny
- sól
- pieprz
Na omlet ziemniaczany:
- 350 g ugotowanych ziemniaków
- 4 jajka
- 20 g margaryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Najpierw umyć zioła, otrząsnąć z wody i posiekać – z wyjątkiem gałązki rozmarynu. Grzyby oczyścić jak zwykle i w zależności od wielkości pokroić je w cienkie plasterki, na połowy lub ćwiartki. Na patelni stopić margarynę i udusić w niej cebulę, potem dodać grzyby, posolić, domieszać zioła i dodać pieprz oraz gałązkę rozmarynu. Potrawę dusić delikatnie 15 minut.
W tym czasie obrać ziemniaki i grubo postrugać. Jajka roztrzepać i przyprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni smażyć ziemniaki na margarynie, zalać roztrzepanymi jajkami i na małym ogniu smażyć do momentu ścięcia się jajek.
Grzyby podawać razem z omletem na dużej patelni; udekorować ziołami.