Składniki
- 20 dag fasolki szparagowej
- 3 papryki
- cebula
- 1/4 główki kapusty
- cukinia
- marchewka
- pietruszka
- 3 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- kawałek pora
- pieprz
- sól
- słodka mielona papryka
- olej
Przygotowanie
Fasolkę myjemy, odcinamy końce, przekrawamy i gotujemy w małej ilości osolonej wody na półtwardo. Nie odcedzamy.
Warzywa myjemy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paski. Cukinię kroimy w dużą kostkę, pora w półplasterki. Marchewkę, pietruszkę i kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w talarki.
W rondlu rozgrzewamy olej. Kolejno szklimy warzywa i przekładamy do garnka z fasolką. Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy w dużą kostkę i wsypujemy do warzyw. Całość dusimy 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy papryką, solą i pieprzem.