Wegetariański gulasz

Składniki

  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 3 papryki
  • cebula
  • 1/4 główki kapusty
  • cukinia
  • marchewka
  • pietruszka
  • 3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • pieprz
  • sól
  • słodka mielona papryka
  • olej

Przygotowanie

Fasolkę myjemy, odcinamy końce, przekrawamy i gotujemy w małej ilości osolonej wody na półtwardo. Nie odcedzamy.

Warzywa myjemy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paski. Cukinię kroimy w dużą kostkę, pora w półplasterki. Marchewkę, pietruszkę i kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w talarki.

W rondlu rozgrzewamy olej. Kolejno szklimy warzywa i przekładamy do garnka z fasolką. Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy w dużą kostkę i wsypujemy do warzyw. Całość dusimy 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy papryką, solą i pieprzem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *